One night in Bangkok…..

Jeg så lite av det heftige nattelivet i byen, det var helst kveldsturer langs elven for å nyte utsikten jeg prioriterte.

Inspirert av den gamle 80 talls sangen med sin røffe tekst, så jeg for meg at stort mer enn en natt i Bangkok kom jeg neppe til å holde ut. Jeg er ikke så glad i storbyer og her snakker vi om en by med over 14,5 MILLIONER innbyggere. Byen er faktisk så diger at den har rykte på seg for å være » tusen landsbyer samlet i en». Den har mange år på rad vært kåret til verdens verste-trafikk-kaos-by og er beryktet for støy og forurensning.  Dessuten er det en av verdens største turistbyer, med over 20,2 millioner besøkende i fjor. Men som Thailands hovedstad, og både landets økonomiske og kulturelle senter, syntes jeg at det var et must å se meg litt rundt når jeg allikevel hadde flybillett dit.

Mitt første inntrykk av byen da jeg kom ut av himmeltoget eller » the Skytrain», banen som hadde fraktet meg fra flyplassen og inn til sentrum. Noe av trafikken går i flere lag og avstandene er store.
Det er mange måter å komme seg rundt i byen på, men en tur i tuk-tuk må alle unne seg. Det er en moped på tre hjul, hvor man sitter på lasteplanen og turen gir både vind i krøllene og dotter i ørene.

Det var litt tilfeldig samt lite planlagt at jeg havnet i Bangkok. Med to uker ferie som måtte tas ut før året var omme og et ønske om sol og varme i desembermørket, stod valget mellom Thailand og Florida. Jeg har alltid ment at en gang i året skal man reise til et sted hvor man aldri har vært før og da ble det Thailand. Jeg kjøpte flybillett og med håndbagasje og ingen planer satte jeg meg på flyet……

Jeg følte meg litt som Sorte Bill der jeg jolla rundt som kaptein på egen skute. Heldigvis var det ikke jeg som kjørte båten, egen sjåfør og han såg virkelig ut som en sjørøver med gulltenner og gedigne ringer på hver finger.
Under turen ble vi stoppet av denne flytende «piraten» og sjelden har jeg betalt mer for en boks øl og !/2 l vann…. Men opplevelsen var verd hver krone og Thailand er et billig feriested, så jeg storkoste meg.

Planen var å oppleve så mye som mulig, derfor sa jeg ikke nei da min vennlige tuk-tuk sjåfør ønsket å kjøre meg til sightseeingbåtene. Det satte jeg stor pris på, helt til jeg fikk høre hva båtturen kostet… Bare så det er sagt, det er lov å prute og selv om jeg fikk prisen ned i det halve, var det overpris. Men for en opplevelse det var… Elven Chao Phraya deler byen i to; den nye delen og den gamle, og er hovedvannveien for båter i alle størrelser. Overalt finnes det kanaler og det er med god grunn at Bangkok kalles for Østens Venezia. Langs bredden ligger templer, skyskrapere, hotell og bolighus som gir innblikk i en helt annen verden enn jeg er vant med. Her ligger husbåter og brygger, hvor store vannøgler koste seg i solsteiken. Det er et yrende liv på vannveiene, men også rolige, små kanalsamfunn hvor det virket som om tiden hadde stått stille.

En kjekk måte å treffe nye venner på, er å delta på organiserte aktiviteter. Jeg fant flere kjekke opplevelser på appen til airbnb, anbefales. Her er det lunsj under besøket på Yod Gym.
Det var litt rått parti… Ikke fordi jeg er tidligere norgesmester i boksing, men fordi det var sikkert 8 vektklasser i forskjell… I min favør….

Det kjekkeste jeg gjorde i Bangkok, var dagen jeg tilbragte sammen med gjengen  på Yod Muay Thai Gym. Thaiboksing er nasjonalsporten i Thailand og det er en tøff kampsport med slag og spark samt albuer og knær. Her er allikevel respekten for tradisjonene viktigst og både trening og kamper følger eldgamle ritualer. Trenerne møtte meg med vennlighet og her trenger ingen være redd for knock out. Ydmykhet for sporten og respekt for hverandre lå hele tiden i bunn. Selve treningen var beinhard; særlig for eldre, hofteopererte damer (som liker å tro at de fremdeles er 20 år….). Hadde det ikke vært for at kroppen kjentes ut som om den var overkjørt av en trailer dagen etterpå, hadde jeg nok aldri sett mer av Thailand enn Yod Gym. 2 ukers «treningsleir» var forlokkende, men dessverre urealistisk med tanke på min fysiske form….

Sykkeltur i den gamle delen av Bangkok var spennende, smakfull og med et snev av angst i trafikken. Det var ingen lang eller tung tur og her kom man virkelig tett på lokalsamfunnet.

En dag ble brukt på sykkelsetet, hvor vi tråkket langt utenom turistmagnetene og fikk oppleve lokale templer og uvant mat. Guiden var oppvokst som buddhistisk munk og kunne derfor gi oss en god innføring i skikk og bruk blant lokalbefolkningen. Og sånt er alltid nyttig å kunne. Vi rullet langs overgrodde stier med kanaler tett på. Vi syklet inn i trange smug, hvor man dukket under klesvasken og hilste på alt og alle. Og vi stoppet på de mest utenkelige steder for å smake på lokale favoritter. Det var blant annet sticky rice stekt i bananblader, slangefrukter  og dumplings. Det meste var godt, resten ble spist av høflighet. For sånn gjør man her…

Denne lokale suppen ble ingen favoritt hos meg… Med svinetarmer, strimlet skinn av gris, tofu og endel andre ekle ting jeg ikke engang ville vite hva var, holdt det lenge med en porsjon….
Her var jeg meget skeptisk, men dette smakte faktisk utrolig godt. Usikker på hva det var….
Livet langs kanalene var veldig annerledes enn jeg hadde forestilt meg Bangkok.

Som førstegangsbesøkende i Bangkok, er det en selvfølge med en dag i kø, for å se de «tre store» i byen. Det er selvfølgelig turistområdene langs elva: Grand Palace, Wat Pho og Wat Arun. Selv om det var kø-gåing, kommersielt og egentlig for varmt til sightseeing (ca +35 grader), er jeg glad for at jeg fikk det med meg. Det var storslagent, med en kongelig aura innhyllet i åndelighet og mystikk. Det var gull og farger, fantastiske statuer og imponerende byggverk. Jeg gikk helst bare å måpte, det var overveldende. Det var mye av og på med sko, i templene går man inn på sokker. Og her dekker man seg til og opptrer med verdighet. Me like….

I Thailand er ca 95 % av innbyggerne buddister og det finnes over 40 700 templer av varierende størrelse og bruk spredt over hele landet. Dette er fra Wat Pho.
Meg og ørten andre ved Grand Palace.
På andre siden av elven ligger Wat Arun, eller Morgengryets Tempel som det også kalles. Men da hadde jeg fått kvoten og gikk ikke inn.

Så konklusjonen er klar: jeg elsker Bangkok. Mest på grunn av menneskene jeg møtte; fra den eldre thai mesteren som knelte ned for å massere beina mine i 20 minutter da jeg lå utslitt på gulvet etter trening, til de 4 ansatte og 8 kundene som ikke snakka engelsk, men engasjerte seg 100% for å hjelpe meg med å kjøpe rett adapter til å lade mobilen. Det var alle de menneskene jeg møtte på gaten, kafeer, ferjen og i butikker…. De møtte blikket mitt med åpenhet, vennlighet og nysgjerrighet. Vi lo vekk språkvansker og forskjell i størrelse, hud og hårfarge. Nasjonalitet og religion spilte ingen rolle. Det gjorde at jeg følte meg hjemme i støyen, kaoset og mylderet. Så jeg drar gjerne tilbake og blir mye lengre enn one night….. For denne byen blir man aldri lei…..

One night in Bangkok makes a hard man humble Not much between despair and ecstasy One night in Bangkok and the tough guys tumble Can’t be too careful with your company I can feel the devil walking next to me (Låtskrivere: Tim Rice / Benny Goran Bror Andersson / Bjoern K. Ulvaeus)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *