En uke uten bil, for og imot bomringen…..

Ruten på Sandnes en tidlig morgen. Bedre enn å sitte i kø?

Jeg er nysgjerrig. Dessuten liker jeg å tro at jeg er engasjert i det som skjer og det som engasjerer folk rundt meg. Sjelden har jeg opplevd så stor engasjement som det som snakkes og skrives om nå; bomringen. Eller SKAMMENS BOM, BOMHELVETE og andre passende beskrivelser som jeg har sett mye av på nettet. Det demonstreres på rådhus, kjøpesenter og ved sykehus. Store folkemengder samler seg for å gå i demonstrasjonstog og det er underskriftskampanje. Jeg forsøkte forsiktig å hinte frempå om det muligens var litt sent å reagere, siden dette var blitt vedtatt for 4 år siden og bommene bygd. Det ble ikke godt mottatt. Jeg bestemte meg for å gjøre et eksperiment: LIVET UTEN BIL I EN UKE. Er det i hele tatt mulig???

Det blir fort en vane å vente på tog samt å forholde meg til at toget ofte er forsinket.

DAG 1: MANDAG er det tidlig på jobb. Jeg er privilegert og har avtale på Hjem-Jobb-Hjem. Da sponser arbeidsgiver slik at jeg kan kjøre ubegrenset med tog, buss og enkelte båter hver måned. Dessuten har vi ikke parkering ved jobb, så bilen er ikke et savn i hele tatt idag. Og på kvelden er det dobbel yogatime, som jeg har hjemme, så bilen var ikke i bruk. Faktisk så lånte jeg bort bilen til en venninne med bilen på verksted, så det så….

Nesten som å være på storbyferie hver dag når man jobber i Stavanger….

DAG 2: TIRSDAG er neste lik mandag. Dagvakt, så det blir sykkel til Sandnes, tog til Stavanger og en spasertur gjennom sentrum til jobb. Returen er akkurat lik og igjen yoga på kvelden. Dette går jo strålende, hvem trenger vel bil?

Jeg har alltid lurt på hva som gjør at Gramstadbakken er så populær blant syklister. Det fikk jeg svar på idag, den var tung selv med el-sykkel….
Utfordringen med å ha el-sykkel er at man alltid må finne noe å låse den fast til dersom man går ifra den. Jeg vil helst bare ha den innelåst i kjelleren, men hva er poenget med el-sykkel da????

DAG 3 ONSDAG har jeg fri fra morgenen av. Da liker jeg å gå tur og særlig rundt Gramstad området. Uten bil må det bli sykkel. Det har jeg ikke prøvd før, men jammen var det greit. Ferdig oppvarmet når turen starter. Men så må bilen ut av garasjen. Jeg har lovet mitt lille barn å kjøre hunden til dyrlegen. Buss; tja…da må de ta to busser for å komme dit. Vi kjører og med bilen allikevel utav garasjen, blir det bil til jobb. Lang kveldsvakt og bilen parkeres et stykke utforbi sentrum, hvor det er gratis å parkere. Jeg har sykkel med og trør raskt til jobb. Dersom bommene nå var i drift, hadde jeg ihvertfall sluppet rushtrafikk tillegget…..

Kunsten fremover blir å kombinere. Mens hunden var hos dyrlegen rakk vi kafebesøk, dobesøk og handling i tre butikker på under en time…..
Dopet hund skal ikke måtte kjøre buss…..

DAG 4 TORSDAG skal jeg igjen på kveldsvakt, så dagen starter med time hos fysioterapeut. De ligger strategisk plassert i gåavstand hjemmefra. Eller jeg kunne tatt bilen og spart 2 minutter, noe jeg selvsagt ikke gjør. Etterpå vil jeg på besøk og da pleier jeg alltid å ta bilen. Selv om det er kort vei og jeg egentlig ikke har noen unnskyldning. Her stod jeg faktisk med bilnøkkelen i hånden og  veide for og imot. Det pøsregner ute = ta bilen.  Men jeg valgte sykkelen, selv om jeg glemte hjelm og regntøy. Heldigvis tok turen kun 6 minutter på el-sykkel. Så ble det en gåtur til Sandnes, tog til jobb og gå gjennom Stavanger.

Det tar mer tid å sykle… Dessuten skal sykkelen gjøres klar, regntøy tas på, hjelm, sekk… Med bil= ta nøkkelen og gå.
Greit med overnattingsmuligheter i Stavanger når man har seinvakt på jobb og tidligvakt neste dag. Og nesten triathlon for å komme seg til jobb…

DAG 5 FREDAG er dagvakt og toget hjem. Det ble en våt tur da jeg vandret hjemover, men en hyggelig tur. Traff en god venninne jeg ikke har sett på lenge, det gjør man ikke når man kjører bil. Fikk dessuten gått innom butikken, handlet og hentet en pakke som jeg slepte hjem siden jeg ikke hadde bil. Vurderte en tur ut senere, men det pøste ned regn og jeg gadd ikke sykle eller å bli våt. La meg tidlig istedet, fordel med alt….

Både buss og tog er samlet strategisk i Stavanger sentrum. Enkelt og greit….

DAG 6 LØRDAG var ikke like enkel. Jeg måtte kjøre mitt lille barn på jobb fordi det gikk ikke buss tidlig på en lørdag. Etterpå skulle vi til fjells og der gikk det ihvertfall ikke buss, tog eller andre offentlige transportmidler. Det var en prøvelse bare å lete på nettet for i hele tatt å finne ut om det gikk noe…. Men tur ble det….

Det er mulig det er bare meg, men roadtrip er det kjekkeste jeg vet… Da er høye veiavgifter, bompenger, dyr bensin osv osv glemt og jeg trør gassen i bånn….

DAG 7 SØNDAG var det å kjøre ned fra fjellet igjen. Bare det å vite at man har bil på parkeringsplassen gjorde turen lettere og kjekkere. For når man er sliten og søkkvåt frister det lite å måtte vente i timevis på en buss som kanskje ikke kommer. Og med varmeapparatet på full styrke og musikken på bånn gass ble det en fin avslutning på turen. Senere på kvelden måtte bilen igjen i bruk, denne gang for å hente take-away pizza. Ja, jeg kunne ha syklet å hentet eller betalt for å få den levert. Men det hadde nok aldri skjedd….

Og langt der nede ser eg bilen…. Norge er et lite praktisk land uten bil, ihvertfall hvis du liker å jolle rundt. Det er store avstander med lite sivilisasjon og dyr kollektivtransport. 

Så hva er konklusjonen etter en uke «uten» bil? Jeg fikk mer frisk luft, gikk mer og syklet mer. Det er helt sikkert bra for miljøet dersom flere gjør det… Men jeg elsker bilen min og kommer ALDRI til å leve et liv uten bil. Uansett hvor mange bommer som kommer opp, bilen min får de ALDRI. Jeg elsker å kjøre, særlig å kjøre langt. Bilen er som et hjem på hjul og det er praktisk, enkelt og bare fantastisk. Men jeg kommer nok til å bli mer bevisst på HVA jeg bruker bilen til og flinkere til å planlegge handling, besøk og turer. Da trenger jeg ikke betale i bommene i tide og utide. Kanskje det er tanken bak hele greia????

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *