Kanopadling for nybegynnere.

Dette er en typisk kano, med sitteplass til to personer eventuelt barn, hund, bagasje mm. i midten.

Å padle kano er en opplevelse for både kropp og sjel. Det er enkelt, naturvennlig, billig og sosialt. Samtidig er det god trening, særlig for overkroppen. Du bruker armer og rygg, samtidig som det krever noe smidighet og en hel del balanse. Padler du rolig, vil du forbrenne 230 kalorier i timen, noe som gjør at du kan spise en is etterpå med god samvittighet. Dobler du tempoet (noe jeg egentlig ikke anbefaler….) kan du spise to. Du kommer tett på naturen, både fordi du sitte nær vannet, men også fordi du slipper støy og høyt tempo. For deg som ikke har padlet kano før, her er noen tips for å komme igang.

Lutsivassdraget er et glimrende sted å padle og her er det mulig å leie kano på Kronen Gård. Vannet er lett tilgjengelig og turen kan være både kort og lang. Her er mange fine holmer å overnatte på.

1. Du trenger en kano, årer og flytevest. Dersom du vil prøve ut om kanopadling passer for deg, start med å leie. Det er mange forskjellige typer kano; glassfiber, aluminium, plast og gummi. De har ulike egenskaper, men heng deg ikke opp i dette før du har padlet endel i leid kano. Da vet du hva du trenger av en kano og kan lettere velge. Bortsett fra det kan det være greit å ha med et ekstra skift med klær og proviant.  Egentlig kan du ta med hva du vil, de fleste kanoer har god lasteevne og er ganske romslig. Men pakk for all del det som ikke tåler vann i vanntette poser. Jeg har lært av erfaring at plastpose og håndveske ikke er vanntett, det kostet meg en ny mobil…. Pakk småting samlet, slik at du har minst mulig liggende løst i bunnen av kanoen. Bruk gjerne en stor vanntett bag som du spenner fast i tilfelle du velter. En god regel er at alt som ikke flyter, skal festes.

Dette er ikke kano, men kajakk. Jeg har padlet mest kajakk, siden jeg eier min egen. Dette er fra Myklandvassdraget i Aust-Agder, nok et eldorado for oss som ikke har padlet så mye.

2. Når du har leid, lånt eller kjøpt deg en kano, trenger du et sted å padle. Det er en fordel å starte på en dag med lite vind. VIND=BØLGER. Det kan være andre ting også som skaper bølger; som strømmer og motorbåter. Kano er mer stabil i bølger enn kajakk, slik at det trenger ikke være et problem. Men det er tyngre å padle i mye vind og bølger, derfor er det greit å starte på flatt vann. Jeg liker å vite hvor jeg er og har alltid med kart over vannet. Særlig dersom det er et stort vann med mange holmer og kanaler, jeg har flere ganger «padlet meg vill» på vann jeg egentlig burde være godt kjent på.

Nordenden av Bullarsjøen ved grensen til Sverige var lett å finne fram i. Den var lang og smal uten øyer og knapt holmer. Vi padla langs ei side nedover, kryssa over og padla andre siden tilbake.

3. Det vanskeligste med å padle kano, er å komme oppi eller ut av kanoen uten å velte. Det er en kjent sak at de fleste velt skjer når du eller andre skal oppi eller utav kanoen. Så hvordan gjør man det lettest mulig? Det vet jeg faktisk ikke, men jeg sett noen instruksjonsfilmer på YouTube. Det var ganske komplisert og innebar at en satt overskrevs på enden. Fysisk umulig å gjennomføre i mitt tilfelle, men jeg tenker at lavt tyngdepunkt og holde vekten mest mulig midt i kanoen er det viktigste. Det samme gjelder når man er ute på vannet, ikke reis deg opp eller gjør for mange brå bevegelser.

Det enkleste er å finne en fin strand å gå i land hvor kanoen kan trekkes opp. Denne var perfekt….for både store og små.

4. Når man så har kommet seg oppi kanoen så griper man tak i padleåren. Man setter åren i vannet foran kroppen og med den brede siden skyver man vannet bakover. Løft åren og gjenta. Man kan også rygge kanoen, da gjør man motsatt, start bak og skyv vannet forover. Når man svinger, padler man kun på motsatt side av dit man vil svinge. Eller du kan bruke åren som et ror og styre dit du vil kanoen skal gå. Er man alene i kanoen, veksle med å padle på begge sidene av kanoen. Eller bruk en kajakkåre. Lær de grunnleggende åretakene slik at du får kanoen til å gå dit du vil, men det kan komme etterhvert.

Den sterkeste eller mest erfarne padleren setter seg bak og er drivmotor. Noen ble veldig glad over å få den æren….

5. For sikkerhetens skyld kan det være greit å padle nær land. Er du usikker i kanoen, unngå å krysse store, åpne flater. Som tidligere nevnt er det sosialt å padle og det er trygt å være flere kanoer i følget. Bruk da gjerne litt tid underveis på å trene på velt og kameratredning. Bare det å snu en veltet kano og tømme den for vann, kan være en utfordring. Men alt blir lettere og mindre «farlig» når man har gjort det noen ganger. Selv synes jeg det kjekkeste med å padle er pausene. Når du glir rundt på vannet, er det lett å finne små viker og strender hvor det er perfekte å ta pause. Bading, matlaging og bare ligge på et svaberg… særlig dersom man er heldig og det er sol…..

Min erfaring er ofte at de beste badeplassene er de som kun kan nås med båt. Nok en grunn til å komme seg ut i kano….
En liten og to store på et svaberg i sola. Bedre sommer kan man ikke ha…..
Og om litt er kaffien klar…..

Så da er det bare å sjekke værvarselet, retter sagt vindvarselet, finne et vann, leie en kano og komme seg oppi og utpå. Padle kan man gjøre hele året, men det er nå om sommeren det er kjekkest. For sjansen for å bli våt er alltid til stede, enten det er frivillig eller ufrivillig. Man kan selvsagt padle i havet og i elver, men det kan ofte være mer krevende og stiller større krav til utstyr og erfaring. Aldri, aldri padle ut dersom du er usikker på om det er trygt i forhold til vær, vind og strømmer. Bruk alltid vest og sørg for å ha det gøy (uten at det går på bekostning av sikkerhet). Må vi alle få en fin, flytende sommer….

Her gikk det bånn gass, selv om han på 5 sleit litt med å rekke ned til vannet….
Tidlig en morgen, klar for en tur i Lutsivassdraget. Kvalitetstid med kajakken min 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *