Ut mot havet på gården Li.

En nydelig morgen å være ute å jolle på… Et vann langs veien hvor enkelte fantaserte om å se Midgardsormen dukke opp.
Frokoststopp. Lite tips: Stå tidlig opp, hiv alt du trenger i bilen, første og beste butikk som selger mat og stopp langs veien for frokost (vi pleier å passere Ålgård…). Maten smaker fantastisk ute og feriefølelsen kommer fort.

Gården Li ligger på Hidraheia med fin utsikt over havet og øya Hidra. Dette er DNTs sørligste hytte og drives av Flekkefjord og Oplands Turistforening. Området er et perfekt sted for alle som liker aktivt friluftsliv og naturen er variert. Her er både skog og lynghei, myr og bratte fjell. Det er mulig å låne robåt eller kajakker, redningsvester finnes i hovedhuset. Man kan klatre (ta med utstyr selv), fine turstier, villsauer å beundre, samt er du heldig kan du se både kongeørn, havørn og tårnfalk. Nede ved sjøen kan du fiske eller fange krabbe og her kan du oppleve både delfiner og steinkobbe. I kjelleren fant vi stylter, ball, pil og bue, fresbee og forskjellig annet som vi lånte og lekte med på grasslettene rundt huset og løa.

Det er stor og fin parkeringsplass på Fidsel og man starter å gå innover forbi gården.

Jeg hadde vært på gården tidligere, men det var første gang for resten av gjengen. Etter en bedre frokost og flere stopp langs veien for å ta bilder, kjørte vi gjennom Flekkefjord i retning Åna Sira. Akkurat når man begynner å lure på om man har kjørt feil, kommer skiltet og avkjørselen mot Fidsel. Det er en humpete grusvei innover, fordel med gammel bil. Eller å kjøre seint….

Turen starter på grusvei, men går snart over til sti. Det er ganske vått innover i skogen, fordel med vanntette sko. Eller støvler.
Det var tegn til vår overalt; fra små blomster til lam og gresset som grodde så vi nesten kunne høre det.

Turen fra parkeringen er relativt kort, men det er tungt terreng å gå i. Mye vått og endel nedblåste trær som lå over stien. Det er merket løype med røde og lyseblå merker, skilt og enkelt å finne frem. Rundturen frem og tilbake er ca 6,5 km lang og beregnet til å ta 2 timer. Vi gikk meget seint og brukte sikkert 3 timer hver vei…. På vei inn til gården gikk vi i skog og langs en bekk. To stk trodde vi skulle kjøre helt frem, så bekledningen var dongeribukse på han ene og lys grå joggebukse på han andre. Siden jeg vet bedre enn å kommentere hva de kler seg i eller tar med, sa jeg ingenting. Men så  fikk jeg høre det mange ganger at de var blitt lurt og at jeg aldri sa at vi måtte GÅ inn til hytta. Men turen ble bra uansett og klær er bare klær.

Det tar tid når hver stein skal klatres på, pinner skal hives og kongler undersøkes. For ikke å snakke om bekken….
Nydelig dag gir mange og lange pauser…og skogsterrenget var flott.
Vi passerte flere nedlagte gårder og det var rart å tenke på at dette var et sted med stor aktivitet frem til midten av 1950 tallet. Kjekt å se endel av husene var pusset opp og ble brukt til hytter.
Siste delen går bratt nedover Lidalen, men heldigvis er det montert opp kjetting til å holde seg i.

Det er to muligheter for overnatting på Gården Li. Det ene er våningshuset, som har 14 senger og her må du booke på forhånd. Det kan gjøres på nettet og du får en kode til nøkkelboksen som henger ved inngangen. Du betaler pr seng og trenger ikke leie hele huset. Eller du kan ligge i løa, som fungerer som en ubetjent turistforenings hytte. Da må du ha DNT sin standard nøkkel for å låse opp. Det er et soverom med hems, totalt 10 sengeplasser. Ellers er det utedo begge steder og vann hentes i bekken og må kokes før du drikker det. Jeg har overnattet begge steder og de har hver sin sjarm. Prisen er nesten lik begge steder. Uansett må du ta med mat, her er ingenting å få kjøpt.

Huset er nesten som å bo i et museum, det er filleryer og «mormor»møbler. Jeg overnattet her for noen år siden med min datter, vi var helt alene på området i flere dager.
Løa er enkel og røff, ubehandla tre og døde fluer overalt. Jeg fant 10 sengeplasser, men ser på nett at den kan huse skoleklasser på 30 stk. Usikker på hvordan….?
Løa har køyesenger og hems på samme rom, kan nok være trangt om plassen hvis det er fullt. Vi hadde hele løa for oss selv da vi var her og trivdes godt.

Vi kom frem tidlig ettermiddag til hytta og hadde god tid til å nyte området. Det ble en tur ned til sjøen for å fiske litt, men fikk ikke napp. Turen ned til sjøen er bratt, det regnes 10 minutter ned og langt over det doble opp igjen (ihvertfall i mitt tempo…). Men utsikten over havet og Hidra er fantastisk. Jeg har enda til gode å komme hit om sommeren og begynte straks å fantasere om å gå ned for et morgenbad en fin solskinnsmorgen.  Nå blåste det kvast, selv om solen varmet godt når man kom i le.

Stien ned til sjøen er fint tilrettelagt med en fantastisk utsikt.
Det var friskt da vi var ved sjøen. Litt usikker på hvorfor de kaller dette en strand, jeg ville sagt kai og steiner….
Nydelig utsikt over mot Hidra.

Det er bålpanne utforbi huset og benker både her og ved løa. Vi hadde en koselig kveld med grilling av pølser og utsikten var bedre enn noe vi kunne ha sett på tv… Dessuten hører høytlesning med på slike turer og da måtte vi lese ut en hel bok før alle var fornøyde. Bedre lørdagskveld kan man knapt få, etter min mening.

Bålkos og snart klar for middag.
Utsikten over Hidrasundet og Hidra må være noe av det flotteste som kan fås fra en fjellgard.

Etter en bedre frokost og utvask av hytta, tok vi veien over heia hjem. Det ble en strevsom tur for små bein, men belønningen var at vi skulle stoppe i Flekkefjord for is og brus. Bedre motivasjon kan man knapt ha, tanken på is fikk virkelig fart på enkelte. Vi andre nøt den fine dagen og det vakre terrenget.

Alltid klar for en skikkelig frokost; egg og bacon er en slager…
Stien går bratt opp da vi gikk den andre veien tilbake til parkeringen.
Etter stigningen fulgte vi stien som gikk over Hidraheia. Det er mer værhardt her oppe, men vinden var roligere enn dagen før, så det var en flott tur. Havutsikt…
Vi passerte gårdene ved Kleppe, hvor flere av husene var nydelig restaurert.
Det var mye spennende å oppleve også på denne turen, slik som denne gamle jordkjelleren som en viss liten hadde lyst til å sove i….
Ned gjennom Grasdalen måtte vi klatre over et tre som var blåst ned over stien. Det var mange av dem da vi gikk gjennom skogen også.

Dette er en tur som passer for alle, her kan til og med ganske små barn gå selv inn til hyttene. Det er en variert og spennende tur som kan gås som en dagstur. Men jeg anbefaler å bli noen netter, stedet er stille og fredelig. Å sitte på trappa utforbi våningshuset med utsikt over havet gir sjelefred. Heldige de som bodde her, selv om det må ha vært et slit. Og heldige oss som kan komme her på besøk…

På gjensyn til neste gang; finaste gården LI.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *