Gleden av 1 mai tradisjonen.

Hogstadvika i 2017… Nesten sommer…. Sånn var det ikke i år og det er jo halve moroa å se hvordan været blir. Det finnes ikke dårlig vær, men noe er bedre å bade i enn annet….

Jeg liker tradisjoner og noen liker jeg bedre enn andre. Særlig de tradisjonene som jeg gjør ute og som innebærer enn viss form for bevegelse og galskap. I snart 20 år har badesesongen i vår familie startet 1 mai. Det begynte med et veddemål mellom en god venninne og meg. Grunnen var at vi begge syntes at vi ble mer og mer pysete jo eldre vi ble i forhold til bading. Derfor utfordret vi hverandre, fordi når badesesongen starter 1 mai, kan man resten av sommeren si:» Jo, det er kaldt, men ikke så kaldt som det var 1 mai…»

Det var god plass på parkeringen, helt tomt på benkene og ikke tegn til liv noe sted.

I følge Det store norske leksikon er en tradisjon «et kulturemne som blir overført fra slektledd til slektledd over tid». Det liker jeg, selv om jeg ikke ser for meg at ungene mine kommer til å fortsette med tradisjonen uten at jeg er pådriver for det. I glansdagene var vi en gjeng på ca 20 stk som møttes om morgenen 1 mai på ulike badeplasser hvert år. I år var det 2 på bading og 7 til frokost. Det kan være på grunn av regnet, vinden eller temperaturen. Men bading ble det…

Hm; det ser jo faktisk meget innbydende ut, men var KALDT,KALDT og KALDT.

Selve badet er fort overstått. Hemmeligheten er å ikke tenke og bare gå fort uti, dukke helt under og raskt opp på land. Ja, det er kaldt, det har vært år hvor isen knapt er borte. Og enkelte år har vært vind, regn og sludd. Fordelen er at da er det relativt varmt i vannet og at vi drar hjem og spiser inne. Dessuten er det som med mye annet, jo mer man gruer seg og tenker negativt om badet, jo verre føles det. Beste er å ikke tenke, just DO IT….

Da var enkelte klar… Det er tabbe å stoppe ved vannkanten og tenke seg om. Da blir det nesten umulig å ta et steg videre. God fart, flat pedal, fort ut, under og fort opp igjen er trikset.

Og dersom det blir et veddemål, hold summene små (i tilfelle du er den som ikke greier å dukke deg….) Mine unger er vokst opp med at dersom de dukket seg, fikk de 50 kroner. Kanskje ikke så pedagogisk riktig, men jammen kom de seg uti. Nå trenger de ikke lokkes lengre, det største problemet er å få dem opp av sengene tidsnok. For i tradisjon tro SKAL badet gjøres om morgenen. Godt jeg har et barnebarn som er tidlig oppe og lett å få med på alt som er gøy…..

Det er ikke et krav å dukke hodet, selv om jeg synes det må til for å få godkjent. Andre har badet så lenge badebuksa er litt våt… Stive smil sier noe om temperaturen…

Det har aldri vært et krav å bade for å bli med på 1 mai badet. De fleste av slekt og venner har kommet mer for det sosiale og frokosten. Alle tar med pålegg og drikke og i tradisjon tro baker jeg alltid brød og tar med. Så dekker vi langbord og spiser felles mat. Det er nesten det beste med hele 1 mai…

Nybakt brød og vafler er fast tradisjon når 4 generasjoner benker seg rundt frokostbordet.

For jeg synes fortsatt det er utrolig gøy med 1 mai badet og måtte jeg ha helse til å fortsett å bade i mange år enda. Så får det heller være at jeg muligens kommer til å bade og spise frokost helt alene om noen år. Det går det og….

Da er badesesongen 2018 offisielt åpnet og måtte den bli LANG og vannet varmere enn det var idag…..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *