På to hjul i Sandnes.

Bakeriet på Øvre Hana er siste sjanse til å bunkre opp niste før man begir seg ut i ødemarken.

Sykkelbyen Sandnes har mange fine og tilrettelagte sykkelløyper, men det kan være litt vanskelig å finne informasjon om dem. Det er mye sykkelstier og godt skiltet for å kunne finne veien, så egentlig er det bare å trø.Men jeg har en fin runde som jeg anbefaler til de som vil ha en fin tur, enten for trening eller kos. Jeg bruker den mye til begge deler. Du kan starte hvor som helst i løypa, siden du kommer tilbake til samme punkt når du har syklet rundt. Noen kommer med tog eller bil og velger derfor å starte på Ruten. Jeg starter alltid på Hana, av mer naturlige årsaker….. Ha med niste, drikke, lappesaker og ellers det du måtte trenge og sykle mot Sviland.

Auestad sletta er et kjent sted for alle som har syklet mye til Sviland. Har mange ganger måttet stå på sykkelen for å greie å trø i motvinden. Trenger ikke det med el-sykkel….
Plutselig var jeg inne på et anleggsområde… Den største utfordringen (synes jeg) med å sykle i Sandnes/Stavangerområdet er alt veiarbeidet.
Det går en veldig bra sykkelsti mellom Hana og Sviland og det er ikke trangt om plassen.
Sviland har hatt en massiv utbygging den senere tiden og er ikke lenger ei lita bygd. Men fortsatt er det bare kirke, skole, barnehage og treningssenter for innbyggerne.
Så dette er Svilands eneste butikk, med et noe begrenser utvalg. Som de dessuten var tomme for…. Godt eg hadde mat med….
Sviland kirke og landemerket Sygno eller Sygnå, alt etter hvor man kommer fra, på 214 m.o.h. Toppen er et kjekt turmål for store og små.
Etter man passerer Sviland, svinger man til høyre mot Rogaland Arboret. Sykkelstien tar slutt etter kort tid, men veien er lite trafikkert og forkjørsvei.
Jeg anbefaler å stoppe i Arboret, parkere sykkelen og rusle en tur. På store deler av området er det forbud å sykle og forbudet håndheves strengt. Ta gjerne matpausen her.
Blomstringen er allerede startet enkelte steder i Arboret. Fantastisk!
Kort tid etter Arboret svinger du til høyre igjen mot Vassvik. Nå går veien videre på grusvei. Legg merke til moderne skogbruk til venstre; kapp flatt….
På toppen av en kort og bratt bakke svinger du mot venstre, i retning Sentrum. Dersom du sykler rett frem, kommer du til Melshei. Det er en annen tur.
Det er god utsikt over området etter at du har passert gården. Enden av Bråsteivannet til høyre.
Det er et kjent vårtegn når sau og lam er ute på markene. Her beiter også kyr og noen ganger må man gå sikk sakk mellom dyrene. Ikke løypa for deg som har problemer med det.
Det fortsetter på grus med utsikt mot Bråsteinuten og E39. Man hører veien bedre enn man ser den…
Etter en kjekk nedoverbakke kommer man til Bråsteivannet. Her ligger en fin badeplass som er populær om sommeren. Helt alene idag…
Det er beine veien langs den gamle nedlagte E18 helt ned til Høyland Kirke.
Høyland Kirke er en fin gammel trekirke bygd i 1841 og verd å se nøyere på om du aldri har vært der. Det har eg….
Etter kirken svinger du til venstre ved Tronsholen Hagesenter og følger sykkelstien mot Ganddal.
Du kan velge om du sykler rundt hele vannet eller bare deler av det. Jeg liker turen rundt hele, fin grusvei og noen små bakker frisker alltid opp.
Når du kommer til broen med alle fuglene, krysser du veien i retning gatekjøkken. Gå under jernbanelinjen og sving til høyre. Da finner du grusveien gjennom Sandvedparken.
Sandvedparken er selve kremetappen på turen, et fantastisk sted med mange spennende steder å stoppe. Følg den til endes og du er ved gamle Sandnes jernbanestasjon og så og si i sentrum. Trø tilbake til der du startet fra….

Jeg hadde en flott tur, i verken sol eller regn. Det var endel vind, men hva gjør vel det med el-sykkel? Det var forresten første gang jeg syklet denne turen med el-sykkel og sjelden har jeg lagt så godt merke til naturen og utbyggingen som har skjedd både på Sviland, Bogafjell og Hove. For en utvikling, der hvor det før var skog og mark, er nå svære boligfelt. Spennende og litt uvant. Og jeg innrømmer gjerne at ikke alt er like fint… Men sånn er det og da er det bare å trø forbi… Samtidig er det rart hvor få mennesker som er ute å sykler i sykkelbyen. Mange går tur, men det virker som om tursykling ikke er så vanlig lengre. De fleste syklister jeg traff hadde kondomdress, høyt tempo og sikkert tre ganger dyrere sykkel enn bilen min. Jeg vil oppfordre alle til å begynne å sykle tur for turen sin skyld. Det er mange steder å trø til og det er veldig kjekt. Med eller uten el-sykkel.

Fine, fine Sandvedparken….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *